16 τρόποι, για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά



Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι ενήλικες είχαν καλά και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, έχουν και καλύτερη ζωή. Κάνουν καλύτερες επιλογές, καλύτερους γάμους, έχουν καλύτερες δουλειές με μεγαλύτερους μισθούς και δεν παθαίνουν κατάθλιψη.

Και φυσικά όλοι εμείς οι γονείς κάνουμε ο,τι μπορούμε για να είναι τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Ωστόσο τί ειναι αυτό που κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα; Kαι ποιοί τελικά είναι οι τρόποι για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Και πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, τα πολλά δώρα και τα πολλά παιχνίδια δεν κάνουν ένα παιδί ευτυχισμένο. Αντιθέτως, σε αυτή την περίπτωση εξελίσσονται σε εφήβους που έχουν βαρεθεί τα πάντα και δεν ικανοποιούνται με τίποτα.


Οι παράγοντες της ευτυχίας είναι εσωτερικοί και είναι οι εξής:


1. Να είστε και εσείς ευτυχισμένοι.

2. Μάθετε στα παιδιά σας να είναι αισιόδοξα.

3. Να τα ενθαρρύνετε να προσπαθούν να κάνουν κάτι, όχι να επιζητούν την τελειότητα.

4. Κρατήστε τα παιδιά όσο περισσότερο μπορείτε μακριά από την τηλεόραση.

5. Δώστε τους χώρο και χρόνο για παιχνίδι. Σύμφωνα με μελέτες, τα τελευταία χρόνια, οι ώρες παιχνιδιού έχου μειωθεί κατά 8 ώρες ημερησίως. Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.

6. Να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι σαν οικογένεια. Αυτή η άκρως οικογενειακή στιγμή κάνει τα παιδιά να αισθάνονται οικογενειακή σταθερότητα.

7. Κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ασφαλή στο περιβάλλον τους. Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον για εκείνα.

8. Μάθετε στα παιδιά σας να ασχολούνται με
δραστηριότητες που τα κάνουν ευτυχισμένα.

9. Διδάξτε τα παιδιά σας να χτίζουν σχέσεις.

10. Κάνετε χώρο για διασκέδαση. Αν διασκεδάζετε εσείς, θα διασκεδάζουν και αυτά.

11. Να θυμάστε οτι οι υγιείς οργανισμοί κάνουν ευτυχισμένα παιδιά. Καλός ύπνος, σωστή διατροφή και άσκηση, δηλαδή τρέξιμο και παιχνίδι εκτός σπιτιού είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά.

12. Να μιλάτε με τα παιδιά σας. Ρωτήστε τα αν είναι ευτυχισμένα και πώς νιώθουν. Αν είναι στενοχωρημένα και δεν θέλουν να το συζητήσουν, μην επιμείνετε. Αφήστε τα και θα έρθουν σε εσάς, όποτε νιώσουν την ανάγκη.

13. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Τα παιδιά νιώθουν ευτυχισμένα όταν καταφέρνουν κάτι μόνα τους, όπως για παράδειγμα να μάθουν ποδήλατο μόνα τους.

14. Μάθετε να ψυχολογείτε το παιδί σας και να διαβάζετε τα σημάδια που σας δίνει. Αν γνωρίζετε καλά το παιδί σας και την ιδιοσυγκρασία του, θα σας είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά.

15. Να κάνετε ασκήσεις ψυχραιμίας και να καλλιεργήσετε το χιούμορ σας. Και τα δύο χαρακτηριστικά θα σας φανούν χρήσιμα στις εκρήξεις θυμού του παιδιού σας, που τελειώνουν πιο γρήγορα αν αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και με χιούμορ.

16. Περάστε όμορφες στιγμές μαζί. Αυτό θα θυμάται, όταν μεγαλώσει.



Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

Μαρία Φραγκάκη

Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα, 
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr